Skip to main content

Bouwstaal

Bij het aanleggen van een fundering, een vloer of een muur is het uiteraard noodzakelijk om ervoor te zorgen dat deze stevig genoeg is en voldoende draagkracht heeft.

Hiervoor wordt gewapend beton gebruikt: beton verstevigd met bouwstaal. Bouwstaal voorkomt ook dat het beton gaat scheuren.

Er zijn verschillende soorten bouwstaal. Welk soort bouwstaal je nodig hebt, hangt af van jouw bouwproject.

Bouwstaal

SOORTEN BOUWSTAAL

Staalmatten

Bouwstaalmatten zijn uitermate geschikt als krimpbewapening voor combinatievloeren en cementdekvloeren. Bouwstaalmatten zijn verkrijgbaar in verschillende maten met verschillende doorsnedes en maaswijdtes. Bouwstaalmatten worden ook vaak wapeningsnet genoemd.

Betonijzer

Betonijzers dienen als wapening in beton, dit heet gewapend beton. Wapening kan nodig zijn, omdat beton wel drukkrachten, maar bijna geen trekkrachten op kan nemen. Deze wapening is vrijwel altijd nodig, omdat in een bouwwerk en andere constructies bijna onvermijdelijk trekkrachten voorkomen.

Zwaluwplaten

Zwaluwstaartplaten dienen als veldwapening voor nieuwe dunne betonvloeren en zijn geschikt voor de renovatie van vloeren. De staalplaten worden bij uitstek gebruikt als bodemplaat in onverwarmde en vochtige ruimtes (douches en toiletten) en als constructieplaat onder plavuizen, tegels en terrazzovloeren.