Skip to main content

Plaatmateriaal

Plaatmateriaal kennen we onder de naam MDF of multiplex. Het is ontstaan als alternatief voor hout, omdat hout voor sommige toepassingen te massief is. Plaatmateriaal bestaat uit houtfineerlagen. Deze lagen worden eerst gedroogd en dan worden ze onder hoge druk op elkaar verlijmd.

Vervolgens worden er platen van gezaagd. Plaatmateriaal is flexibel in gebruik en in zekere zin ook milieuvriendelijk: om plaatmateriaal te produceren worden immers de minder gewaardeerde stukken van de boom gebruikt.

Plaatmateriaal

SOORTEN PLAATMATERIAAL

MDF platen, Multiplex en andere varianten

Er zijn inmiddels veel varianten van plaatmateriaal, zoals multiplex, OSB, MDF en underlayment. Het merendeel hiervan hebben wij op voorraad, en anders kunnen we het bestellen. Multiplex is vooral bekend in de decoratieve vorm die zichtbaar is in interieurs. Dit soort multiplex is voorzien van edel fineer, dus een mooie houtsoort aan de buitenkant. Maar daarnaast is er ook constructiemultiplex, dat gebruikt wordt in de bouw voor niet-zichtbare toepassingen. Dit soort plaatmateriaal wordt ook wel OSB genoemd. MDF is gelijkmatig opgebouwd en daardoor is het vrij stabiel ten opzichte van massief hout. Maar standaard MDF is niet geschikt voor buiten. Daarvoor raden wij watervaste MDF platen aan. Underlayment bestaat uit multiplex platen met messing en een groef waardoor ze mooi in elkaar gelegd kunnen worden. Het voordeel van underlayment is dat het nauwelijks werkt onder invloed van vocht en het gaat ook niet barsten of scheuren.

Tips voor werken met plaatmateriaal

Houd het plaatmateriaal mooi. Sla het op in een droge ruimte, liefst binnen en anders onder een zeil. Zo voorkom je schade, verkleuring en kromtrekken. Verplaats je het plaatmateriaal naar een andere ruimte, laat ze dan acclimatiseren en controleer of er geen achtergebleven vocht in zit. Let ook op bij het bewerken: het schuren en afschuinen van de zaagkanten moet heel nauwkeurig gebeuren, anders hecht de verf niet goed. Ga je schroeven? Eerst even voorboren. Als je multiplex goed ondersteunt onder het boorgat, kan de onderzijde van de plaat niet versplinteren. Tot slot: werk schroefgaten af met een niet-krimpend overschilder baar vulmiddel voor het beste resultaat.